En historie om fisk, krig, kunst og deg

Foto: NTNUs samlinger, klikk for mer info

En historie om fisk, krig, kunst og deg

Lokalene du snart kan flytte inn i har vært en del av trøndersk liv og industri i over 100 år.
Nå er de klare for et nytt eventyr. Denne gangen med deg i hovedrollen.

Men først, la oss spole litt tilbake.

Året er 1913. Bygget sto ferdig, og de høye herrer i A/S Nordisk Fisk Export Co. kunne skue fornøyd over sine nye lokaler. Ja visst hadde det kostet skjorta å sette dem opp, men det koster å etablere seg, tenkte de kanskje – lykkelig uvitende om hendelsene som lå foran dem.

For det gikk slett ikke veien for bygningens første eier. Sildefangsten uteble, og skuddene i Sarajevo rammet fiskeeksportørene nesten like hardt som de rammet erkehertug Franz Ferdinand. Dårlig fiske og en verden i krig ble rett og slett for mye for A/S Nordisk Fisk Export Co., og få år etter måtte de henge garnet på hylla.

Og der uflaks og hendelser utenfor bedriftens kontroll tok knekken på byggets første eier, kunne byggets andre eier i aller høyeste grad skylde seg selv for at det gikk som det gikk.

A/S Sodium produserte soda og klorkalk, og hadde ansatte som begikk underslag. Så da en kasserer i 1919 ble arrestert i Kristiania for å ha forsynt seg med totalt 13 000,– av selskapets penger – noe som var himla mye penger på den tida – ble det starten på en spiral mot konkurs. I 1932 var det kroken på døra også for byggets andre eier.

Dette fabrikkbygget fra 1913 skal transformeres til et spennende leilighetsbygg med unike boliger.

Alle gode ting er som kjent tre, også i denne historien. For inn kom Norges Kooperative Landsforbund, kjent i dag som Coop. Planen var i utgangspunktet å bruke bygningen som kaffebrenneri, men de endte i stedet opp med å bruke lokalene som lager og arkitektkontor.

Dette var en lykkelig tid, og Coop holdt hus i lokalene i flere tiår framover. Faktisk ble ingen ny bruker av lokalene registrert før i 1967. Da brøt en katastrofal brann ut i bryggene i Kjøpmannsgata, og flere bedrifter fikk et umiddelbart behov for nye lokaler. Løsningen ble selvsagt de trofaste lokalene i Ilsvika.

Ila er en pulserende bydel i stadig utvikling, og – ikke minst – et populært boområde.

På 70-tallet skjedde det noe spennende. Industriens tid var over, og kunstens tid begynte. Da spesielt fotokunsten. Både Norsk Fargefoto A/S, Faglaboratoriet A/S, Thor Melhuus Fotografer og Norsk fotofagskole har brukt lokalene – både som laboratorie og atelier.

Det hittil siste innslaget av kunstnerisk karakter skal vi ikke lenger enn drøye ti år tilbake for å finne. Atelier Ilsvika holdt hus i bygningen fra 2001-2010.

Nå er det klart for bygningens tredje epoke – og der den tidligere har vært fylt med industri og kunst, vil den nå bli fylt med hverdagsliv.

Og hva det vil bety – sånn helt konkret – er opp til deg.